2015-11-29

Ännu ett stämpeletsningsmönster

(fint ord, va?!?)

Nedan ett par bilder på ett annat mönster från samma plåt. (Klicka för större bilder!)

På plåten finns två storlekar av dethär "propeller"-mönstret (jag antar att de egentligen är rosetter) - den ena innehåller 4 motiv, den andra 5. Motivets höjd är ca 3,8 cm. (Som vi konstaterade häromdagen är mönstren i skala 1:1, så varje glas-storlek behövde sin egen "stämpel")

Om man förmodar att mönstret går runt hela glasen, så kommer det större att ha en diameter på 5,7 cm, det mindre har diametern 4,8 cm.
Under det större mönstret finns en... signatur är det nog inte, "notering"? som kanske kan utläsas "Porto" och numret 1045; under det mindre mönstret finns en längre "notering" som jag inte kan tyda och numret 1044.


Är det någon som känner igen mönstret? (matt-etsat lär det ha varit)

Någon som har förslag på tolkning av "noteringarna"? Eftersom jag läser den ena som Porto tänker jag att det kanske kan betyda portvinsglas - men vad kan den andra betyda? Numren?

Det är väl(?) inte sannolikt att de tillverkade två små glas - de borde väl ha ingått i en servis? Hur många delar brukade det vara i en servis vid tiden?

1 kommentar:

jean sa...

Wish I could read Swedish- this looks pretty interesting.....What's the story with 'Celebrated Mountain Dew"? Was it exported?