2015-11-03

Diverse småjobb idag

Först lyfte vi alla rörliga delar till ritbordet på plats, för att se om allt rörde sig någorlunda lätt. (BZ kommer nästa vecka, och han har en bestämd hypotes om hur alltihopa, inklusive hur man ställer skalan på mönstret från plåt till glas, är tänkt att fungera. Jag tänkte det kan bli lättare att förklara om alla delar är någorlunda på plats.) Bilderna från ritbordsoperatörens synvinkel, men själva bordsskivan är fortfarande inte på plats.


Sedan diskuterade vi (igen) hur bred pantografen blir när hopmonterad, och hur man kan få alla delar i våg och lod. Många nya idéer kom upp, från att ställa på stålbalkar (gammal idé) via att vi gjuter en perfekt plint (under pantografdelarna där de står, vilket föranledde en avstickare i diskussionen till att handla om lyftmöjligheter) till att vi flyttar ut hela konkarongen till det södra rummet, eftersom golvet är bättre där.
Efter en stund undrade någon hur bred den egentligen blir när hopmonterad; åter blev någon förvånad över att den blir bredare än den just nu står.

Gunnar påminde sig att vi sett ett brott på någon balk vid flytten, och var fanns detta brott? Vi hittade det så småningom, och det verkar som om lite skräddarsmide och ett par bultar kan hjälpa upp det. (Dessvärre var brottet precis intill en "knöl" för en lagernålsgenomföring, därav behovet av skräddarsmide.)
TILLÄGG: bild på brottet. Alla sorters tips på möjliga lagningar välkomna! (använd gärna "kommentera"-funktionen)(klicka på bilden för att se den i större format - gäller som vanligt alla bilder)


Leif hade med sig ett par bra strålkastare, så han och Nicke satte igång att skruva upp dem i bärlinan. (Eftersom min vanliga kamera har lagt av hade jag lånat en annan, men förstod inte hur jag skulle få igång blixten. Alltså blev bilden minst sagt oskarp...)


Gunnar kom på att det vore bra att återmontera motvikten på pressen, så det gjorde vi. (Lite pyssligare än "gjorde" var det, men det gick till slut)


Vi diskuterade också hur man ska/kan ge sig på att rengöra mönsterplåtarna. Jag gjorde under veckan några experiment (se bilder i föregående post), men herrarna enades om att det skulle vara häftigare om det kunder göras med konstiga kemikaliebad, eller möjligen med citron-och-salt. (Att mina experiment med vinäger resp ättika-och-salt inte var särskilt framgångsrika kunde enkelt förklaras med att varken vinäger eller ättika är samma sak som citron. Vilket förstås är alldeles sant.)

Inga kommentarer: