2018-03-14

En gång Bergdala, alltid Bergdala

som det heter i den gamla ABF-boken.

Vi Bergdalabor är ju alltid där, så även idag. Eftersom årets första studiebesök var inbokat till idag strax efter 10, for vi dit i god tid. När vi fixat till allting (inklusive det första krossade glaset i museets historia – förlåt, Gunnar, det var inte meningen!)

Nå, alltså: sedan gick vi till hyttan för att hålla värmen, och där hände det saker, minsann.
Innanför dörrarna fanns en stor samling fågelholkar:

(Jodå, vi vet att det är träformar i blöt. Vi vet också att formar för blåsning används oftare än friblåsning. Vi tillhör inte dem som tycker att formblåsning är "fusk".)

Däremot pågick det friblåsning i stor skala (dvs grejen, flaskartad, var stor: botten ca 30 cm, höjden ca 65 cm).

Vi hade så’n tur att vi hann se en hel "flaska" bli till, från första bubbla till avknackning. (Jag hade dessutom ..."turen"?... att höra designern ställa en fråga till blåsaren: inte blåser man någonting själv om man använder form?!? Lasse höll masken, svarade att jodå, det gör man.)

Så kom då vår grupp, ett 20-tal medlemmar från STF i Växjö. På uppmaning var de flesta välklädda, men en och annan hoppade lite för att hålla fötterna isfria.
Nästan enochenhalv timme senare för de vidare till Gökaskratt för lunch – många sa’ detdär vanliga (inte hade jag nå’n aaning om...), andra kom ihåg att de sett pantografen i Kosta nå’n gång på 50-60-talet.

På det hela taget en god början på museisäsongen, tycker vi.

Skulle du också vilja komma med en grupp? Hör av dig till kontakt@bergdala-glastekniska-museum.se, så fixar vi det!
För grupper över 15 personer vill vi ha 500 kr.

Inga kommentarer: