2018-01-27

Till Slovakien vill jag fara...


Just nu är det ju mest februariutställningen på Lessebo Bibliotek som upptar vår tid och vårt engagemang. Men på längre sikt har vi förstås ytterligare ambitioner. Vad vi skulle vilja göra vore att arrangera en studieresa för föreningens medlemmar till Rona glasbruk i Slovakien. Det skulle bli en mera ambitiös studieresa än de vi brukar ha men det skulle passa bra eftersom föreningens verksamhet numera är bredare än att bara studera de glasbruk som på på något sätt har anknytning till Hovmantorp. I och med att föreningen startade Glastekniska Museet så blev ju verksamheten mycket bredare. Nåja; Varför just Rona glasbruk i Slovakien?

Jo, såhär är det: Som ni vet har vi två stycken pantografer i våra samlingar, en horisontell med plats för 24 glas och dessutom en vertikal med plats för tolv glas. Den vertikala är inte riktigt färdiginstallerad ännu men den står i alla fall på rätt plats nu. För er som besöker museet kanske det räcker mer än väl med två helt olika pantografkonstruktioner - men för oss som vill fördjupa oss mera i glasmaskinernas historia är det inte tillräckligt.

Och då är det som så att Rona faktiskt (fortfarande) tillverkar pantograferat glas på beställning! 

Och deras pantografer ser alldeles annorlunda ut, eller åtminstone har de sett helt annorlunda ut..
Av de bilder vi fått från Rona är det litet oklart ifall de (datorstyrda)  pantografer de använder idag ser ut som våra (se bilden här nedanför från Rona och jämför med bilderna på vår horisontella pantograf)
eller om de faktiskt ser ut som den historiska pantograf de har ställt upp som ett utställningsföremål:
Visst vore det spännande att krypa runt i den här lilla grejen och försöka räkna ut hur nålarna rör sig och hur mekaniken fungerar... 
 
Förresten; Är det bara jag som associerar till en glasharmonika när jag tittar på den där pantografen? 
Glasharmonikan anses vara äldre än pantografen - och har dessutom en helt annorlunda funktion. Fast när man tittar på Ronas' antika pantograf och William Zeitlers glasharmonika så ser de nästan till förväxling lika ut, eller hur!

OM vi lyckas få fram pengar för att delfinansiera en studieresa till Rona så blir det förstås för föreningens medlemmar, så glöm inte att betala in medlemsavgiften, 200:- per person, till bankgiro 5292-0683. Nya medlemmar är förstås också välkomna! Årsmötet kommer att hållas lördag den 24 mars.

Inga kommentarer: