2018-01-08

Är detta från Åfors?

Även om det är vinter och museet är stängt annat än för förbokade visningar så innebär inte det att verksamheten ligger nere:
1) Dels håller vi på att gå igenom Åke Petterssons efterlämnade intervjuer med gamla glasarbetare.
2) Dels pågår förberedelserna för februari månads utställning på Lessebo Bibliotek - bland annat med att bygga en liten modellpantograf som barnen (ja, vuxna också förstås) skall kunna rita med. Den blir förstås inte lika avancerad som de riktiga pantograferna vi har på museet - men i alla fall... Finns det någon i föreningen som har en riktigt ordentligt bra snickarbod med riktigt ordentligt bra maskiner? Eller kanske någon annan, någon som ännu inte har blivit medlem men som har en riktigt bra snickarbod och som kan hjälpa oss med modelltillverkning? Om någon har det så kan ni väl höra av er via museets kontaktmejl.
3) Och så har vi ju det eviga bekymret, förstås, nämligen att försöka identifiera serviser och mönster och... Titta på bilderna här är ni snälla:
Vi har fått uppgift om att det här glaset är från Åfors. Så kan det vara. Det är alldeles uppenbart att det är pantograferat och etsat, som man ser på den här bilden (eller möjligen bättre på nästa bild där man ser mönstret i skuggan). Om ni klickar på bilderna blir de större och då syns det tydligare.
Men ni som läser här - och alldeles särskilt ni som kommit till den här sidan därför att ni tillhör facebook-gruppen Åfors-glas - Vad heter mönstret? Vad heter servisen? Vem har ritat det? När tillverkades det? Är det någon som händelsevis har mönsterplåten hemma? Kommer det från Åfors???

Kort sagt: Vad är detta för ett glas?


1 kommentar:

Unknown sa...

Jag har en uppsättning med likadana glas med samma mönsteretsning och etikett från Åfors..👍