2018-01-22

Bibblan! HERE WE COME!!!

Vi har ju bestämt oss för att göra det till en tradition att Glastekniska Museet skall hålla en februariutställning på ett av kommunens bibliotek - nämligen Lessebo. I år är temat Maskinmönster och Kugghjulskrumelurer. Och då måste man ju hitta på ett sätt att visa upp mönstren. Inte så mycket tonvikt på glasen alltså, utan mönstren.

Men hur gör man det då? Jag menar; Glas är ju genomskinligt, eller hur? Och tunna linjer i blanketsade glas är också genomskinliga.Så det vi vill visa är någonting som är genomskinligt och som finns på någonting som är genomskinligt...

Det ni!

MEN: Om man ställer glaset i en cylinder med vita väggar och så lyser man inifrån med en liten vass lampa. Då borde man kunna få en mönsterskugga!!
Sagt och gjort: Men åker till järnaffär'n och köper gjutrör i lagom storlek. Och så sågar man sönder dem i lagom långa bitar, målar dem vita, sågar upp slitsar och sätter ihop dem  med en pinne.

Så tar man och sätter tunn, klar plast på framsidan och så ställer man i ett glas. Ja-ja. Tjata inte på mig. Jag vet mycket väl att "Elon" inte är någon kugghjulskrumelur utan pantograferat. Men det här är bara för att visa principen, okej?
Nå: Sista steget är i alla fall att stoppa ner en lysdiod som är monterad på en grillpinne så att den inte skall blända besökarna. Dvs den skall ju egentligen skuggas av grillpinnen men just i det här fallet är den ju bara nerstoppad och inte riktigt monterad så som den skall vara.
Men ni förstår väl principen, va?
Hela dagen har gått åt för att sätta ihop två stycken så'na häringa displayer, var och en med plats för fyra glas... Självklart kommer vi att i första hand visa Guillocherade (kugghjulskrumeluriga) glas men ett och annat pantograferat får allt åka med också. Och så kommer vi att ha en liten pantograf för barnen att pyssla med. Och så skall vi försöka få ihop en liten kugghjulskrumeluring, också för barnen att pyssla med. ("barn" är någonstans mellan fem och hundra år gamla) Fast vi har en spirograf men den är ju färdigköpt.

Vi får se hur mycket vi mäktar med - men det går framåt i alla fall.

Ni som vill ha kontakt med oss för att hjälpa till vid nästa års utställning eller vill bli medlemmar och stödja vår verksamhet är välkomna på torsdag klockan 14:00 till Hovmantorps folkets hus eller kan ni komma till Lessebo bibliotek under februari. Åtminstone på torsdagarna - cirka 14-16, kommer vi att vara där. Eller mejla till oss: kontakt@bergdala-glastekniska-museum.se

 Vi ses!

Inga kommentarer: