2016-04-12

Bergdala 2016-04-12

Idag var vi tre - snälla medlemmar: OM det vore bättre med en annan dag/tid, låt oss diskutera det!

K fortsatte förteckna mönsterplåtar: nu har jag kommit igenom alla som lutar "mot skogen". Det är 76 stycken, med tillsammans 133 mönster (men jag tror mig veta att några är likadana).
I lådan fanns också två (jag tror det är flera, men isåfall finns de på andra sidan den avgränsande träklabben i plåtlådan) linoleumsnitt. Kanske de kunde användas om det var en "liten" beställning, som man beräknade aldrig skulle komma igen?

Det ena föreställer kanske Sigurd Fafnesbane (eller St Göran?) (ökade kontrasten för bättre mönsterdefinition):


Det andra är mera gulligt, men är det fiskar eller fåglar? ...flygfiskar, säger vi...:


I övrigt finns det nu två rader tavellist på den långa väggen mot bruket/parkeringen. Det är drygt 50 cm mellan dem, och vi har minst tillräckligt många plåtar med höjder mellan 40 och 50 cm för att fylla den undre raden (ca 4,2 m). MEN: för att det ska vara nå'n vits att sätta upp dem måste de först åtminstone grovrengöras!

K har läst "överallt" om rengöring av mässing, samt talat med metallkonservatorer både på Tekniska museet och Armemuseum, samt diverse annat mer eller mindre "löst folk".

För att sammanfatta deras samlade förslag:

- Först gäller avfettning (bränna av med gasol, tvätta med lacknafta/terpentin)
- Diskning, ev med efterrengöring med rödsprit
- Se hur de sedan ser ut, eventuellt putsa (Häxan, Autosol...)
- Se hur de ser ut, ta ställning till ev vidare hantering

Vi har också fått förslag på "musei-korrekt" (dvs reversibel) "färg" att måla i mönstren med - ett speciallim som försätts med pigment.

K har även försökt (med varierande resultat, medges) att göra vaddetnuheter, "avdrag", kanske? "kalkering"? - lägger en tillräckligt mycket jobb skulle det nog gå att få ihop en vägg med bara specialplåtar (hotell, restauranger osv)...
Några jämförelser:Nå. Leif och Zäta ägnade sig åt att fixa ihop (och fixa fast) en hylla (som vi "ärvt" från asylboendet) som täcker fundamentet vid norra väggen (och alltså minskar snubbelrisken). Hyllan försågs med diverse av de formar vi har.


Bland plåtarna hittade jag en itusågad Elon. Den fick en tillfällig hedersplats - men som ni alla ser, så måste den göras ren!


Sist blev det kaffe i solen (och för en gångs skull syns jag också, lite, iallafall...):

Inga kommentarer: