2016-04-20

2016-04-20

Eftersom det snart är fredag (som ju är första dagen av de tre som brukade kallas "Vernissage i Glasriket", som numera bara kallas "Glaskonst" ), så fortsatte B&K att "fixa" i Sliperiet.

Hyllan vi började bygga igår har nu fått belysning (LED, förstås - en kan ju alltid försöka minska energiförbrukningen...), och blivit försöksvis försedd med några artefakter (som ju alltid kan bytas ut senare):


Avsikten är att hyllan ska illustrera några av de tekniker som vi har "maskiner" för, plus några andra. Från översta planet nedåt: några flaskor


En stämpeletsningsplåtmed tillhörande glas: CELEBRATED MOUNTAIN DEW


Etsade glas: tre storlekar av Elon, plus två guillocherade av okänt ursprung:


En karamellskål, "pressad som föreställer slipad", plus ett pressat sillafat (titta noga: det *har* en sill i botten!) - plus en mycket svensk "polkagris" jag stal i hyttan häromdagen:


"Manhattan" karaff, som ska illustrera användningen av "reffelform" ("optikform"?) - i botten syns den obrutna vita strängen, som på sidorna blir avskuren och blir till "fönster" i "skyskrapan" som är slutblåst i fast form:


Bredvid finns en fastblåst flaska och ett bordsställ som vi (fåkunniga) tror också är fastblåst. (Avvikande åsikter, inkluderande teknikbeskrivning, emottages tacksamt!)


Slutligen, på den nedersta hyllan, finns en pressad fruktskål


och, till vänster på bilden nedan, en blästrad jordglob - till höger några "småpressade": den ökända skon, ett dubbelt saltkar och en, tja, vaddå? en mini-aladåbform, kanske?


Vi (dvs B) hr även gjort ett mini-kollage av några glasplattor som ingår i konstverket "Klaravagnen" (T-centralen, invigt 1958, pressat på Skruf och Bergdala):


Slutligen har vi fått upp en armatur med spotlights mot "hotell- & restaurang-hörnan". Just nu har den halogenlampor, men vi har beställt LED även till den.


Armaturen är, liksom en del annat, "tjingsad" (hittad, fådd). Några skyltar har vi också lyckats hitta, även om de (förståss) behövt nya texter. Sålunda har vi nu en med texten "MUSEUM", samt en med en pil (som skulle behöva "ÖPPET", men det lär inte hinnas med till fredag)

Kommunen har hjälpt till med att skriva ut och plasta in ett antal sklytar so vi ska försöka få upp här-och-där på väggarna.

(Jo, vi är helt medvetna om att både möbelsnickare, proffsmålare, elektriker m.fl. skulle tycka att grejorna ser förfärligt amatörmässiga ut. Antagligen gäller det vårt urval av glas också... men: en gör så gott en kan)

Inga kommentarer: