2016-04-19

2016-04-19


Två dagar kvar (eller hur man nu räknar) till fredag - på fredag börjar ju "Glaskonst 2016", eller, som vissa av oss kallar det, "Vernissage i Glasriket"...

På förslag av Zäta började vi bygga en hylla förankrad i pelaren (eller borde den kallas "stöttan som hindrar taket att falla ned"?)
Med en klarplastskiva (sämre än, men också billigare än, plexiglas/akrylglasskivor) på var sida skulle en sådan hylla kunna visa upp ett antal för museet typiska "artefakter" - pressade saker, "fastblåsta" saker, etsade saker, slipade saker...) - plastskivorna skulle ge visst dammskydd och visst stöldskydd. Föremålen skulle också visa att våra maskiner faktiskt användes till att åstadkomma "glasbitar".

Ännu ett par plankor från Bs&Ks förråd fick utgöra gavlar, spill-plywood från Sliperiet blev hyllplan - 10 st fick vi ihop i första omgången. Gavlar och de första hyllplanen på plats:


Småningom hade vi 8 hyllplan monterade.


Men det behövs ju belysning också... "man tager vad man haver" (i detta fall vad som lätt kunde införskaffas från lokala butiker). Efter en del fipplande (Z klagade över oergonomiska arbetsställningar) blev det ljus:

Artefakterna vi fn har inkluderar pressat (större och mindre), fastblåst, etsat (guillocherat och pantograferat), samt ett stämpeletsat glas med tillhörande stämpelplåt, blästrat. Om någon medlem har en flaska att avstå skulle det ju passa bra, med tanke på flask-halv-automaten?


Nånstans under vägen kände vi att vi behövde värma oss. Hyttan blev det bästa och närmaste alternativet. Där såg vi plötsligt en hylla med gamla Bergdalaprodukter: div gjutna djur. Från vänster ser vi en grön kanin, en... gris?, en isbjörn och ännu en kanin(?). Trots funderande och argumenterande kunde vi inte enas om "grisen" - vad föreställer den egentligen? K (som föreslog gris), blev nedröstad, men övriga församlingen hade inget bättre förslag. Vad tror ni?

Vi kan kanske "ärva" några fler armaturer (spotlights), isåfall ska dessa först användas för att belysa hotell- och restaurangplåtarna. Såhär långt har vi försökt hålla oss till lågnergibelysnig - om det finns möjlighet att använda LED-lampor ska vi försöka "ärva" fler av dessa armaturer.

Kommunen har hjälpt oss att skriva ut och plasta in några skyltar. I må av tid/möjlighet kommer ytterligare några skyltar att finnas på plats till fredag.

Alla, såväl medlemmar som "allmänhet", är välkomna på visit under helgen!

(Medlemmar som känner att de har tid att avsätta nå'n timme att ägna åt "museisittning" är välkomna att höra av sig på förhand - tex genom mejl till kerstin(snabel-a)bergdalaspinnhus(punkt)com)

Inga kommentarer: