2020-05-28

Ett fynd från Lågprisvaruhuset

Pressglas vet vi ju vad det är, eller hur?

Häromdagen var vi på Lågprisvaruhuset, och där fanns en pall med vanliga dricksglas, tillverkade i Turkiet (precis en del av sortimentet i Glasshopen – fast det som finns där har KostaBoda-etikett)
.
Vi upptäckte att glaset hade dekor av stjärnor i olika storlekar – och att dekoren var på INSIDAN! Det är ju ibland svårt att känna om dekorer går inåt i glaset, eller om de sticker ut. Vi debatterade detta en stund, och till slut investerade hela 5 riksdaler för att få hem det för närmare undersökning.
Efter diverse pyssel (bland annat en ”avgjutning” i trolldeg) lyckades vi fastställa att stjärnorna i översta halvan sticker ut (relief), medan de mindre stjärnorna i nedre delen av glaset ”sticker in” (försänkt relief). Tyvärr fastnade inte avgjutningen (mönstret på) på bild.

Här är i alla fall bild på glaset (utsidan):

Så vad har detta med pressglas att göra? Jo: detta glas måste ju vara pressat, och mönstren måste ju sitta i mallen: utstickande i nederdelen, instickande i överdelen. Glaset är svagt konat, så de utstickande mönstren i nederdelen går fria från dem i överdelen då mallen höjs upp.

Och så har vi ännu ett exempel på en malle som inte är slät!

Du behöver inte fara till Kosta för att få se det: i helgen är museet öppet - lördag 10-16, söndag 12-16.
Välkommen!

Inga kommentarer: