2017-06-11

Inför måndag:


Veckan har väl varit hyfsad: sådär 50 besökare, diverse pyssel, en uppfinning och lite röja plats.

Igår fick vi fint besök – Gunnar och "Linkan” hälsade på, på sin väg mellan loppisen i Kosta FH och Smålands museums vernissage på "Länge leve Kosta!"

I Kosta hade de fyndat ett Bero snapsglas, som nu finns i vitrinskåpet:Så uppfinningen:
som ni kanske kommer ihåg har vi haft problem med pantografritbordets rullar som inte ville hålla sig på plats: varje gång en har kört med stiftet i demo-syfte har någon rulle flyttat sig ur sitt idealläge, och rätt som det var lämnat överliggarna helt utan stöd.

I torsdags fick jag iden om att kanske rullarna kunde hållas på lämpligt avstånd (från varandra) med hjälp av något styvt – två "friktionsfria" öglor och en "pinne" av något slag.

Alltså gjorde vi en prototyp igår: en grov najtråd i krok kring midjan på rullarna, med en lämplig längd mellan dem:

(kan vara svårt att se; spana efter vad som ser kopparfärgat ut, inemellan rullbanorna. Klicka på bilderna för förstoring)

Prototypen verkar fungera bra. Den måste förståss utvecklas lite, och konstrueras av nå’t icke-metalliskt – kanske fisklina/persiennsnöre med en blompinne som distans?

Inför imorgon (måndag) gjorde vi också plats för de nya maskinerna – vertikalpantografen och guillocheringsmaskinerna – som, om allt går som planerat, kommer imorgon!

Så vad kan vara lämpligare än att avsluta dagens epistel med detta:

Inga kommentarer: