Lyckligtvis var det ingen rusning till museet denna helg, så vi hade tid att pyssla.
Först dammsög B dem så gott det gick.
Själv bröt jag upp den igenspikade lådan med panto-grejer, och hittade massvis med spännande (nåja, nödvändiga i alla fall) detaljer, såsom bultar, ett antal rullar… Saknas gör den ena mönsterplåtshållarens fastspänningsanordning.
Vi fann att några ritstift-snurrare var trasiga, men åtminstone tre är hela. Det går åt två på varje våning, så det räcker till första våningen utan problem.
Det verkar som om vi har nog med rullar till underredet/ritbordet – där är väl det största problemet att en av "rörelseoken" är trasigt.
(Vem vet hur en sammanfogar avbrutet gjutgods?)
Vi kunde konstatera att pantografen har ett betydligt större fotavtryck än vi trodde – den kommer att bygga minst en meter framför, med bordet på plats.
Sidstyckena står åt fel håll – när de bultats fast i den främre delen av tornet kommer alltså hela stycket att stå framför, plus att bordet skjuter ut ytterligare en bit.
Alltså kommer vi att få möblera om igen.
Så tog vi oss an guillocherna.
Den lilla har en skylt – och inte nog med det, en skylt från Kutzscher (vars katalog från 1925 vi fick av Kulturarvscentrum i torsdags)!
I måndags föreföll det ju som om de var helt hoprostade, men så var det inte. 5-56, lite milt våld – nu på söndagseftermiddagen ser de inte bara bättre ut, de rör sig också!
Stativ-guillochen har ingen skylt. Däremot har den ett "bomärke" på tvärslån på ena sidan av stativet – inte helt lättavläst.
Jag tror det står 18, kan vara 13, överst, men under? En kantrad 5, en liten katt med stor svans?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar