2018-08-20

Dags att summera...

Nu börjar det bli dags att summera museisäsongen:
Som ni ser av diagrammet här nedanför har ligger vi nästan tusen besökare efter vad vi nådde förra året. Men tack och lov kunde vi i alla fall utse "Årets Besökare". Vi var nog så nervösa för den saken.
X-axeln i diagrammet är helt enkelt antalet dagar efter första dagen vi haft öppet. Så det är bara ett löpnummer.

Erkännas skall två saker:
För det första återstår eventuella bussresor och liknande grejer som kan komma under hösten.
För det andra har vi i år bara haft öppet sex dagar i veckan medan vi hade sju dagar i veckan förra året.

Men när man titta på månadsgenomsnitten ser man tydligt vad det är som har hänt. Det här diagrammet vissar genomsnittsantalet besök per öppetdag under april, maj, juni, juli, augusti och september.
Och här ser man tydligt hur juli ligger långt under förra året. Som ni ser på Radio Östergötlands sida (länk här) så är vi inte alls ensamma om detta - och det är ju en tröst.

Å andra sidan fick vi första året (men då är antalet besökare osäkert) in knappt fyra kronor per besökare, förra året 6:70 och i år strax under 8:60. Både Kerstin och jag föredrar att tolka det som att vi dels har en snyggare presentation och dels att vi har blivit bättre och mera proffsiga på att ta hand om besökarna. Till det allmänna intrycket bidrar också - tycker vi - att vi nu har köpt en av Mona Gyllingers tavlog från sommarutställningen. Den är inte slutgiltigt placerad ännu men den pryder sin plats ändå.

Men om vi skall kunna kombinera öppet sju dagar i veckan med ett proffsigt bemötande måste vi utbilda flera guider. Så det är en akut sak som vi måste ta hand om inom föreningen (Glas i Hovmantorp). Ni som till äventyrs ännu inte har gått med i denna illustra förening inbjuds härmed att göra det. Följ bara länken så ser ni hur lätt det är. Vi behöver också ha flera tyskspråkiga medlemmar.

Som ni säkerligen har sett har vi uppdaterat hemsidan med audioguider på svenska och på engelska och tyska versioner kommer att finnas till nästa säsong. Vi har också gjort en ny pantograffilm som ni hittar längst ner på den här sidan. En ny och bättre film om Guillocheringsmaskinerna är också på gång men är ännu inte klar.

Inga kommentarer: