2018-06-01

Trelleborg


Igår (torsdag 31/5) var vi sju medlemmar som i två bilar for till Trelleborg, för att i museets magasin betitta vad som fanns i glasväg.

Det visade sig att, likt skomakarens barn, museet inte hade så mycket T-glas: förklaring är, sades det, att "vi Trelleborgare sparar vårt T-glas i skåpen istället!".

Som vi tidigare skrivit finns en möjlighet att Trelleborg haft en pantograf.
Även om vi visste att det inte finns några maskiner kvar, så hoppades vi (eller iaf jag) att vi skulle få något troligen pantograferat exempel – eller åtminstone en "stor vas [...] en maskin ritade mönster. Därefter doppades glasen i etsbad.". (Det finns ju många exempel på sammanblandning av pantografer och guillocheringsmaskiner.)

Nå. Så var inte fallet: av kategorin ”stora vaser” fanns exempel på krackelerade eller optikblåsta utan övrig dekoration.

Vi hade burit med oss stämpelplåten med Calmare Nyckel, både för att visa och i förhoppning om att få se en vas med mönstret – ingen lycka där heller.

Vad vi fann var exempel på mattetsade grogglas från något (troligen oceangående) passagerarfartyg:

(Imorgon, om vi inte blir nedtrampade av turisterna, ska jag se om vi har några av de skeppen/båtarna)

Vi fick också se några "äkta" trelleborgs-termoskolvar.


När vi ändå var i ett museimagasin, så vandrade vi förstås runt bland alla andra grejor som fanns – spinnrockar (men nästan ingen vävstol, konstigt), ur, (häst-)vagnar och slädar, kanoner...

Efter detta gick vi på loppis, men fann inget intressant glas.

Eftersom en inte kan tänka på allt, så blev det ingen bild på GiH-are i museimagasin, drickande kaffe eller annat ovidkommande. (Om nå’n annan deltagare har en, skicka den till mig?)

Till slut var vi hemma igen: en lång, trevlig dag, men utan nå’t resultat.

Inga kommentarer: