2018-06-08

Kontakt med omvärlden


Den 20 maj förra året fann vi en bild i Dagens Nyheter, som innehöll etsade glas.
Jag gissade att den kanske kunde föreställa ett glas vi sett i Boda.

Häromdagen kom en ny bild på samma glas.

Den var lite större, så jag kunde i alla fall se att det inte var Boda-glaset.
Jag kontaktade tidningen, och fick fatt i några bättre bilder.
(Tack igen, Dan!)

Tråkigt nog har vi ingen mönsterplåt med detta mönster, men vi har fått en fin bild på ett par pantograferade glas!

En annan kontakt med yttervärlden sker genom Facebook. Jag är FB-analfabet (de få gånger jag har försökt svara på nåt, även om utklädd till Zäta, har svaren inte blivit som jag avsåg...)

Så, i alla fall – Lena T har postat ett par bilder ganska nyligen.

Detta är ett Pall Mall-glas, en av de riktigt stora exportframgångarna från svenska glasbruk genom tiderna. Reijmyre började tillverka dem något år före 1900 för den engelska marknaden. Omkring 1910 exporterade de 25 000 Pall Mall-glas per månad – de utgjorde då hälften av exporten till England. (enl Torbjörn Fogelberg i Glasteknisk Tidskrift – den som vill ha exakta referenser kontakta mig!)
Svenska Kristallbolaget startade 1903, från början som en försäljningsorganisation. Kristallbolaget blev senare snarare en gemensam ägarorganisation för ett antal glasbruk – sålunda flyttade de Pall Mall-tillverkningen till bla Eda när Reijmyre lades ned i mitten på ’20-talet. Även Elme, Sandvik och Kosta lär ha tillverkat Pall Mall, antagligen in på (minst) ’40-talet.
Det knasiga med Pall Mall är att det både är etsat (guillocherat) och slipat: visserligen är slipningen enkel, men måste ändå ha fördyrat glaset avsevärt, jämfört med om det bara varit etsat. (Fast vi har ju fler exempel på etsat/slipat, så de kanske inte räknade på det sättet...)Detta är mycket riktigt ett guillocherat glas (av vilket mönster vi har ett exemplar redan, så nej tack!)

Mönstret påminner om ett par av dem som finns i de två Kutzscher-katalogerna vi funnit på nätet – men, irriterande nog, det finns inget exakt sådant mönster.

(Vad säger det? Tja – antingen att någon "uppfann" det med hjälp av befintliga kugghjul (fullkomligt tänkbart), eller att det finns fler mönster-"recept" där ute, eller att andra guillochermaskinstillverkare skickade med andra mönster än Kutzscher...
Med andra ord: det säger ingenting alls.)

Inga kommentarer: