2018-05-08

Det har blivit maj

Som alla vet (väl?) betyder det att museet har öppet på lördagar och söndagar.

I lördags kom en hel del besökare – söndagen var betydligt lugnare.
Det betydde å andra sidan att vi hade tid att "pyssla".

Minns ni detdär kronglaset ("oxögat") som Bosse A gjorde år oss i samband med Planglasboken? (Bilden från ett skyltskåp i Allhallen, oxögat längst ned till höger)


Länge fanns det utställt i skåpet i Hovet Folkan, men för ett tag sedan hämtade vi det – dess rätta plats nuförtiden är förståss i anslutning till museets planglasutställning. Efter mycket funderande beslöt vi förra veckan att det gör sig bäst i "varmfönstret" ovanför glasblåsarbänken (Gunnars idé – och en strålande idé var det!). Under den lugna söndagen fick det en egen ram, det fyller lagom en ruta. (Idag har det också fått en skylt)

Vi har också fixat till texterna i planglasavdelningen, så att det finns omnämnt där också.

Men söndagen var inte slut för det, så jag fortsatte med att göra om fönstret mellan g-modellen och lilla g-maskinen till en utställningsyta. Idag satte vi dit alla Lina och Lina-liknande glas.
Hopplöst att fota mot en så’n bakgrund, men i alla fall: på översta hyllan till vänster tre st troliga "äkta" Lina (från Kosta; de har i alla fall likadana ben som på bilder i katalogen), till höger ett par likadana vattenglas och två olika stora punschmuggar.
På nedre hyllan två lookalikes med annorlunda ben, två med rätt ben men fel övre bård. Till höger ett mindre (selter?) glas med special: istället för en av girlangerna står där Bo (se nedan) och vad som måste vara ett grogg-glas. (Dessutom varierar antalet streck i girlangerna – ibland är de fyra, ibland 5. Vilket antal är "rätt"?)


Gunnar hade fått fatt i en samling konserveringsrecept från Sandvik (tryckt i Växjö 1914), så den fick sin plats på en krok intill burklocken. (Vill du hellre läsa den i lugn och ro? Läs/ladda ner den här, så slipper du dessutom omaket att komma till Bergdala...)
Eftersom det säkert finns massor med folk som inte sett en riktig gammaldags hemkonserveringsburk sökte jag bilder att visa – en av dem:


Slutligen hade vi besök från kommunen, där det inom kort ska startas ett proj... nej, en process, var det ju, för destinationsutveckling. Med lite tur får vi vara med där.

Inga kommentarer: