2016-11-28

Guillocheringsmaskin på gång...

Som ni minns har vi pratat om att mekaniken i en Guillocheringsmaskin är svår att förklara för en genomsnittlig museibesökare. Det är svårt nog med pantografen - och då är den ändå mycket enklare...

Därför är det nu på gång en modell i trä som skall illustrera tre olika mönster: Ett enkelt "allagreck" och sedan två som är litet mera komplicerade, men fortfarande enkla.


Grundtanken är stora kugghjul som tydligt visar hur tre olika kugghjul med olika antal kuggar på kan fås att rita tre olika mönster.

De tre olika modellerna skall sitta bredvid varandra i en gemensam låda som i sin tur byggs in i en bokhylla så att våra besökare kan se dem både framifrån och bakifrån.

Ni ser lådan i dess nuvarande stadium här nedanför.
Under lådan med sina tre modeller är det tänkt att sitta en drivmotor och när man har stoppat i fem kronor i apparaten så skall modellerna snurra i (exempelvis) en minut så får våra besökare se hur det rör sig upp och ner och runt.

Ovanför själva modellerna, i ett mörkt utrymme, skall vi ha tre stycken cylindrar som får föreställa glas och när modellen går (efter betalning, alltså) så är det tänkt att med hjälp av självlysande färg (se länken här) rita upp mönstret.

Modellen är på gång, de flesta delarna finns hemma vid det här laget men jag behöver fundera litet över den självlysande färgen innan jag beställer hem den...

Det här kommer att bli ett jättebra komplement till den riktiga Guillocheringsmaskinen. Däremot kommer vi att behöva fundera litet över hur vi skall möblera när vi väl har fått Guillocheringsmaskinen och modellen på plats och dessutom skall skapa utrymme för den vertikala pantografen!

Inför nästa säsong står vi inför diverse spännande utmaningar vad gäller att presentera våra maskiner.

Inga kommentarer: