2016-11-16
Utflykt till the Glass Factory den 4 nov
(Detta borde ju bloggats före Långholmen-äventyret, men jag fick lite hastigt fara till Stockholm på en vecka. Där upplevde jag bland annat århundradets snökaos... 39 cm, mer än någon gång sedan mätningarna startade för drygt 100 år sedan. Men nu kommer det äntligen)
Sex stycken var vi som trotsade väderguden (rejält med snö (så långt hade jag skrivit innan jag for till Sth - i backspegeln kan jag istället säga "lite snö hade det kommit"), och ingen hade vinterdäck) och tog oss till Boda glasbruk.
(För alla långväga och/eller ouppmärksamma: orten heter alltså Boda glasbruk. Det finns ingen ort med namnet Boda i Kronobergs län, men däremot i Uppsala län.)
På The Glass Factory möttes vi av Emma, som lovat visa oss allt etsat glas från Kosta.
För oss ets-nördar blev det en besvikelse, eftersom där bara fanns ett fåtal exempel på etsade serviser: Bissbi, Elon, Linnea, Rosita, Siv, Superior, små vaser med Sverige- resp Stockholmspanoramat, 2-3 onamnade pantograferade plus 3-4 guillocherade serviser (tex Laura).
Alltså - vi har nånstans 200 mönster på våra plåtar! Vart har alla andra serviser tagit vägen?!?
Vi kom därifrån med massvis med (huvudsakligen dåliga) bilder, som i alla fall tjänade som "anteckningar". Ett par plåtar fick nu "namn", ett par fick inga namn, men i alla fall glasbilder.
Några exempel:
Dessa två känner iallafall inte jag igen. Någon?
Rosita, däremot:
På den rosa lappen står istället bara "1930"
... vilket kan sägas få stöd av vår plåt (nummer 111b) som är signerad:
Vi väckte tanken på en (helst två, förstås: en hos the Glass Factory, den andra hos oss) samarbetsutställningar - plåt + glasexempel.
Se'n tänkte vi att lunch kunde vara bra. Efter diverse dividerande for vi till Pukeberg, där det finns ett trevligt ställe i anslutning till designarkivet.
När vi ändå var alldeles intill Designarkivet knackade vi förstås på, frågade om Pukebergs "designarkiv" från tidig tid (tex blästrades det på Puke från 1880-tal).
Det var förstås inte en fråga som kunde besvaras på stående fot, men det förefaller som om någon med lindrig dammallergi och mycket envishet skulle kunna göra fynd.
Utanför finns en mini-utställning av Pukebergsglas, däribland en panotograferad servis och en guillocherad (som dock benämndes pantograferad på skylten intill):
(Eftersom tiden gått: på arkivens dag for vi, K&Z, tillbaka till Designarkivet. Inte fick vi veta så mycket nytt just då, men vi träffade "Jocke", gammal hyttmästare från Pukeberg. Han kunde berätta att Pukes 12-platsers panto var horisontell, och att den stått i en lada som brann ned nå'n gång i början av '90-talet. Alltså kommer den vertikala grejen inte från Pukeberg, i alla fall. Och det var väl synd...)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Have you looked at the old catalogs? http://bergdala-glastekniska-museum.se/nedladdning/kosta-1926.pdf
- yes, I scanned them myself...
(Of course, it *could* be a question of not seeing what is in front of my eyes.)
Skicka en kommentar