2015-10-21

"Besiktning" av pantografen på Kulturarvscentrum

Igår var vi på Pinnmon, för att jämföra vår pantograf med deras (som en gång stod i Åfors, tror vi alla).

Det kommer att ta ett tag tills jag kan få ordning på allt vi lärde oss - .

Till att börja med: vår och museets är olika. Inte mycket, men fortfarande olika. (Varken vi eller museet har funnit nå't slags tillverkarmärke, men vissa detaljer är olika - olika tillverkare eller bara olika årgångar?)
Bland de skillnader som var lättast att upptäcka är att Åforsmodellen har 5 ritstift/tallrik, medan vår bara har 4. Samt att deras "tallrikar" är mycket mindre.
(Vad man alltså kan fråga sig är: hur mycket är utbytbart - finns, till exempel, möjlighet att skifta till 5 stift/tallrik på vår, när vi väl klassificerat alla extradelar?)

Dessutom är de isärtagna (ritbordet, mönsterbordet eller vad det kan heta, från själva arbetsdelen, den jag hittills kallat tallriksdelen) på olika sätt/ställen. Detta bidrar till förvirringen: men inte har vi en så'n därdet stället?!? Och det har vi ju inte, eftersom vår "så'n där" sitter i den andra delen...

Skitiga blev vi (deras är inte mycket renare än vår), drog publik gjorde vi (kan all magasinspersonal ha beundrat oss vid något tillfälle?) men till slut hade vi (och museipersonalen, som dock var i minoritet) fått till rörelseapparaten på ritbordet - tror vi i alla fall.

Nu gäller det att vi alla kommer ihåg vad/hur det ska vara, så att vi kan göra samma sak här hemma på tisdag!

(Nej, det blir inga bilder: alla bilderna föreställer små intrikata detaljer här-och-där...)

Inga kommentarer: