2015-08-25

Pressen på fötter!

(nästan, i alla fall...)

Förra veckan blev vi lovade en kontakt på kommunen, för att eventuellt få hjälp med att riva innertaket. Det fick vi (en kontakt, alltså), men se'n blev det mera komplicerat: det tycks finnas viss oenighet om vem som egentligen äger själva sliperi-byggnaden.
(Lite "intressant" är detta, eftersom det genomfördes en utvändig renovering under 2006 - då rådde tydligen inga tvivel om hur det förhöll sig. Tvivlen tycks ha uppstått i samband med uppsättningen av staketet, det som ska hindra tillträde till förorenad mark. Läs mer på bloggen Livet i Bergdala)

Nå. I förhoppning om att vi kanske kan få kommunal hjälp med innertaksrivningen så bestämde vi oss istället för att sätta ihop den isärtagna pressen.
Men - den behövde fortfarande nå't slags rostskydd. En löpare skickade att inskaffa Tectyl, men kom tillbaka med nå't liknande, men annat varumärke.

Undersidan av bordet före och efter:"Benen" (rättare sidstyckena) fick samma behandling på insidan, och sattes på plats:Den viktigaste delen av alla, axeln som får presshuvudet att gå upp och ned, med sina lager, passbitar mm på plats:


Dags för hjulaxlarna. Bakaxeln är bara en axel med två hjul, så den var enkel.
Framaxeln är vridbar, så den består av ett antal delar.
(jämför ovanstående (klicka för förstoring av alla bilder) med originalmonteringen - nog är det snyggare med sprint än med gamla spikar?)


Slutligen var det dags att resa upp den igen


... och då uppdagades att vi satt axlarna fel... (Alltihop var säkert mitt fel, som inte kollat gamla bilder tillräckligt - och som dessutom förvirrats av pressens uppochned-läge: hade jag bara haft huvudet och ögonmåttet ordentligt påkopplat hade jag sett att det var fel.)

Men, som någon vänlig själ sa (istället för att skälla ut mig): nu vet vi ju hur det ska göras, så det blir ju enkelt att byta plats på axlarna nästa vecka!

(jo, vi hann med lite kaffe idag också, men kaffedrickning ser nästan alltid likadan ut, så bild blev det ingen)

Inga kommentarer: