2022-04-03

Glastronomi, kanske?


Här ska snart göras en matlagningsfilm. (den kommer senare att kunna ses både på vår youtube-kanal och på museet)

En anledning till att göra en sådan film är att många besökare inte tror att våra SIBAL-pannor skulle kunna användas på riktigt – nu ska det bevisas.
Björn bestämde att det skulle vara nå’t riktigt klassiskt, nämligen stuvade makaroner med stekt falukorv.
Han sökte recept, och fann ett hos Kajsa Warg:

Jag transkriberar: At stufwa Macaroni
Detta är en sort af mycket grofwa Nudler, såm äro ihåliga inuti, ehuruwäl de finnas af flera slags skapnad: den förra sorten brytes något sönder, så att de ej blifwa för långa, sedan kokas de med kiöttsåppa eller watten och smör, til des de blifwa wäl swälda; då lägges på dem litet rifwen ost, som ej är amper, salt och litet muskott, hwarmed de sedan stå at stufwas til des mästa såppan är inkokad, så kunna de anrättas.

Vän av kronologi kan ju konstatera att Hjelpreda i Hushållningen för Unga Fruentimber utkom av trycket i mitten av 1700-talet (faksimilets original 1755), alltså ungefär 150 år innan man ”uppfann” eldfast glas – men å andra sidan visar det sig att falukorven är äldre än jag trodde (ca 1840).

… å tredje sidan är våra SIBAL-märkta pannor senare än man kunde tro – de torde vara tillverkade på Reijmyre under tidigt 1970-tal…

UPPDATERING:

Inga kommentarer: