2020-10-16

En torsdag i oktober

(dvs igår) hade vi oktoberbesöksrekord, nämligen 50 personer. Delvis berodde det väl på att vi hade två inbokade grupper, men det kom några ”lösa” besökare också.

Inför dessa bokade besök måste vi förståss fixa till våra nya artefakter.

En av dem är gardinstången.
Nackdelen med en gardinstång av glas är förståss att den är nästan osynlig… så vi fixade en liten bit gardin. För att hänga upp den bad vi vår nye Lars (ny som glasblåsare i Bergdalahyttan) att fixa några gardinringar. De blev inte alldeles lika stora, men, som vissa ibland säger, ”det ska synas att det är handgjort”.Lars hade också påmint mig om en bild i boken Mäster Bengt (om Bengt Heintze). Här kommer den:Våra nya SIBAL-kastruller placerade vi i ”skattkammaren” (en av hyllorna i skorstensstocken)För ett bra tag sedan fick vi några gravyrtrissor av Kulturparken.
Vi har länge funderat på hur vi skulle kunna exponera dem – men på loppisen i söndags hittade Björn en liten grej, som förmodligen var menad som rockhängare. Efter endast mindre modifikationer blev den en utmärkt gravyrtrissehållare (fast en av trissorna är nog sten, och användes alltså för ”blomslipning”).Sålunda fick torsdagens besökare se också ”det allra senaste”!

Alla ni som alltid velat se en glasgardinstång (eller exempel på gravyrtrissor) har en utmärkt chans till detta redan imorgon, för då är det ju Glasriket glöder.
På museet har vi öppet kl 10-15, på glasbruket har butiken öppet kl 10-16, och i hyttan pågår glasblåsning kl 10-14.

Välkomna imorgon – och hjälp till att ge oss ett nytt oktoberbesöksrekord!

Inga kommentarer: