2019-05-17

Höstprogrammet...

Preliminärt har vi tänkt oss att höstprogrammet skall handla om förpackningsglas, flaskor och burkar och konserveringsburkar och sådant. Som ett led i detta kom igår eftermiddag Jörgen och Gunnar farandes med två lådor fulla med buteljer och började bygga hyllor i ett av fönstren mot baksidan (f.d. skogen).

Ett bekymmer var förstås att välja objekt:

Och ett annat var att få hyllorna på plats:

Ni som kommer för att titta kommer att få se hur det blev till slut, den här bilden visar inte hur det faktiskt blev, men sisådär litet ungefär:
Orsaken till att vi tänkt oss att ha förpackningsglas som tema är givetvis att det var fönsterglas, förpackningsglas och efter ungefär 1840-talets mitt hushållsglas som var den ekonomiska basen för glasindustrin.

Det är litet osäkert men sannolikt var Wentzelholms glasbruk det första svenska renodlade buteljglasbruket då man redan kring 1840 började att enbart tillverka buteljer. Detta bruk lades ner innan automatiseringarna började. Den första automatiska maskinen för blåsning av buteljer installerades på Surte i början av 1900-talet. Dessförinnan hade ny typ av ugnar introducerats och en del bruk satsade på vannor i stället för deglar. Genom detta ökade produktionen väsentligt och de mindre bruken lades ner eller köptes upp av Surte och lades ner efter hand. 

Inga kommentarer: