2017-12-19

Stämpeletsat från Trelleborg

Som tidigare sagts, så fick vi kopior ur en Trelleborgskatalog.

Katalogsidan för Skepp Ohoj:

På en av våra (6 st) plåtar har vi alltså ena sidan av den etsade karaffen, själva skeppet. (se föregående inlägg).

Vidare i kopiorna finner vi denhär sidan:
(längst ned står ”Groggsats 56-61, Mattetsat 6 olika figurer i glas.”)

På samma plåt finns en av figurerna (minus sin spatserkäpp):

I katalogen, igen, finns Calmare nyckel:

Finns på plåt, fö signerad H.H.:

Det märkliga med detta ät att i katalogen står "Djupetsat Calmare Nyckel".

Här inträffar alltså ett mysterium: exakt vad är "djupetsat"? Och till skillnad från vad? På Skepp Ohoj-sidan står "etsat", på grogg-set-sidan står "mattetsat".

Alltså måste i varje fall mattetsat skilja sig från djupetsat… eftersom båda begreppen finns i samma katalog?

Nå. Ser en till själva ordet så måste djupetsat vara just djupare än matt-, kan en anta. (Vi har också fått för oss att "djupetsat" ska vara blankt – har vi fel här?)

I beskrivningarna av procedurerna har vi läst en del olika.
På det hela taget förstår vi mattetsningsproceduren såsom användande en pasta, vanligen bestående av malda partiklar av någon fluorid, blandad med vatten och förtjockningsmedel. Kanske kan även detta leda till "djupa" spår, beroende av hur länge pastan får verka – men, som vi förstått det kommer vanligen etsning med pasta att leda till matta resultat.

Någonstans har vi läst en krånglig beskrivning av hur det är möjligt att använda "stämpel" (överföra vax från plåt till glas med hjälp av ett papper) och därefter "bygga upp en ram av vax runt motivet" och därefter hälla en skvätt "vanlig" etsvätska (vatten, fluorvätesyra och svavelsyra) i det sålunda avgränsade etsmotivet. Just nu kan vi förstås inte komma ihåg var vi läst det - .

Så: kära kamrater, sympatisörer och andra läsare – du som vet någonting om dess saker, kan du inte vara så snäll att höra av dig med dina kunskaper? Använd kommentarsfunktionen, eller mejla till kontakt@bergdala-glastekniska-museum.se. Snälla?

Inga kommentarer: