2017-12-10

Hej alla, både medlemmar och sympatisörer!


Det lackar mot jul, och föreningsaktiviteterna ställs in så länge: nästa träff blir torsdagen den 18:e januari, klockan 14-16 i Folkets Hus i Hovmantorp.

DU SOM gillar handfast mekande: kom gärna och presentera dig, men eftersom BGM håller utomhustemperatur tar det nog nå’n månad innan mekandet kommer igång.

DU SOM gillar att sitta inomhus, och gärna stanna i närheten av Växjö: kom gärna och presentera dig – boka sedan in en läsplats på KAC: både Kronobergsarkivet och museet har spännande saker att läsa om!

DU SOM gillar att fotografera: kom gärna och presentera dig. Sedan kan vi fara och titta på BGMs "fasta" maskiner, på plåtarna, på glasföremålen. Vi kan säkert komma överens om var själva fotograferandet bör utföras.

DU SOM alltid har sökt efter en anledning att köpa en lövsåg (eller en fräs?): vi skulle behöva (minst) en "amatörvänlig" pantograf-förlaga, med djupa spår som säkert leder ritverktyget. Kom du också, så kan vi gemensamt bygga en besökaraktivitet!

DU SOM "bara" tycker det verkar kul att prata med oss: välkommen du också! Något kan vi säkert komma på att prata/spekulera/skvallra om!

Alltså: vi ses torsdagen den 18/1 kl 14 – alla är välkomna, medlemmar såväl som icke-!

Till dess: god jul, gott nytt år, ät lagom och gläds åt en liten grisparad från Danmark:



Fyra tappra kamrater samlades att äta julmacka på H-torp FH igår eftermiddag, som ett slags säsongsavslutning.

Utöver själva ätandet pratade vi om en hel del, bland annat om gamla järnvägar (utom Kosta-Lessebo, av nån anledning).

Så småningom kom vi in på föreningen (Glas i Hovmantorp, ni vet?), och på vad vi ska göra i fortsättningen.
Som alltid var meningarna delade, idéerna delvis motstridiga: bland annat talade vi om skillnader på "studiecirkel" (som, av tradition, allting har räknats som i GiH) och "arbetsgrupp". Kanske "arbetsgrupp" kan locka fler deltagare, bara genom ett namnbyte?

Vi diskuterade mycket VAD som skulle kunna locka till mera engagemang, eftersom vi ju tycker att vi har (och har kommunicerat) plats för alla intresseinriktningar: handfast mekande av maskiner i BGM, arkivstudier både nära och/eller fjärran, fotografering, katalogisering av föremål... till vilket kan läggas redigering av gamla skrifter från GiH, redigering/sammanställning av många timmars intervjuer/samtal på "band" (lyckligtvis överförda till cd!) – förmodligen kunde vi komma på massor med fler kategorier.

Slutsatsen måste bli att vi har misslyckats med att kommunicera detta till våra medlemmar. Detta resonemang inspirerade till inledningen ovan...

Vi, liksom alla andra föreningar, lever med ett evigt dilemma: det kan aldrig ställas krav på att enskilda medlemmar skall delta aktivt, varken i praktiska, administrativa eller mer teoretiska göromål, eller ens sociala tillfällen.
Däremot borde det kanske finnas några fler stadgade gränser (borde gälla i många, om än inte alla, föreningar), till exempel på när ett årsmöte är beslutsmässigt, eller på ett minimiantal medlemmar.
(Enligt gängse praxis sägs att det räcker med tre medlemmar, som då samtliga måste sitta i styrelsen. Även om det möjligtvis är sant, kan en fråga sig om det då är någon mening med att ha en formell förening.)

Trots det känns det lite sorgligt att det fortfarande finns flera närboende medlemmar som inte klivit över tröskeln på BGM...

Som en liten tröst kanske vi skulle önska oss en sånhär (den ser iallafall liten ut)


Inga kommentarer: