2016-08-17

Sista turistveckan, plus två arbetsmöten

Under veckan som gick blev det en del arbetat mellan turisterna.

Till exempel har nu alla på-väggen-plåtar fått nya (men lika korrosionssäkra) överkantshållare: de gamla träbitarna har bytts ut mot raka skruvkrokar, som isoleras från plåten med en bit plastslang.
Ser mycket bättre ut, eller hur? (på första bilden finns några "gamla" monteringar kvar, så att skillnaden blir tydligare)


Alla plåtar har blivit numrerade (vi har 137 stycken, St Erik inräknad), och, i bästa möjliga mån noterade med hur många olika mönster de innehåller. De allra flesta har mönster på båda sidor, och dessutom har flera två-tre olika mönster på den ena sidan.

Några mönster finns på flera plåtar - och några av dem finns som "enkla" och "dubbla". (Med "enkla" menar jag "med en rapport av mönstret"; med dubbel menas "med två rapporter av mönstret".) Fundera gärna på varför!

(Detta mönster heter Kerstin: den enkla plåten har nummer 133b, den dubbla har nummer 103b)

Zäta har krupit omkring på golvet för att detalj-diska "rälerna" på panton för att minimera friktionen - både på den långa rälerna och rälerna på mönsterbordet. Vi har ett löfte (hoppas vi!!!) om de nya måttillverkade rullarna för mönsterbordet ska levereras första veckan i september, och då är det ju bra om underlagen är "friktionsfria" (eller i alla fall o-geggiga).


Vi har fått in en (oanvänd, men lite trasig) liten degel. (Enligt stämplarna på den från Nybro 15 - 11 - 73 - för nog måste det vara ett datum?)


Dessutom har vi äntligen fått vår finns ArbetSam-skylt! (vi hade en olycklig incident under vägen: den första försändelsen hade gått upp i limningen, så kuvertet var tomt - förhoppningsvis har någon "förtjänt" tagit hand om den ensamma skylten!)Under gårdagen (16/8) kunde vi välkomna en ny medlem: välkommen Lasse H!
Lasse sattes snabbt i arbete av Bela och Gunnar:


Själv började jag diska guillocheringsmaskinsnålhållare (antar vi att de är, iaf):


De (liksom alla andra ets-relaterade prylar) var totalt vax-inkletade.
En del hade sina nålar kvar på plats, enligt traditionen monterade med gummisnoddar. Gummisnoddar som legat i lacknafta några dagar ser ut som svältfödda uppblötta och utdragna daggmaskar... om ni undrar.

En stund in i diskningen uppdagades att
- det finns korta och jättelånga (och mittemellan) nålhållare
- med olika stora hål (olika grova nålar?)
- och med olika sifferbeteckningar som är obegripliga


När klockan blev 16, och vi hade räknat in ytterligare 36 besökare, anslöt Zäta och vi for alla vidare till Kosta för att bevista/delta i hembygdsföreningens berättarkafé på temat "fria sliperier". Där berättades både det ena och det andra, somt lämpat för publicering, somt inte (precis som vanligt, alltså!).
Efter en intensiv eftermiddag/kväll for vi hemåt nångång vid åtta-tiden.

Till sist: kom ihåg att vårt nästa publika öppethållande är på lördag 20/8 kl 10-16, då Bergdalahyttan arrangerar Barnens dag. Ju fler av oss som är där, desto bättre!
(Det råkar vara kalas på Galleriet samtidigt: de fyller 20 år)

Inga kommentarer: