2016-05-24

2016-05-24


Idag började vi ta loss diverse grejor på den vänstra pantograf-delen (räknat från ritbordet; "framåt" betyder mot ritbordet): först togs alla tallrikar (de som glasen står på) bort (kan lyftas rakt upp).
Vi började montera loss ritstiften, när det uppdagades att det fanns ett tämligen löst öppet kullager under "under-tallrikarna". (Uppdagades genom att ett av dem plötsligen föll ut... och alla kulor med det. Blev till att krypa på golvet.) Efter krypandet tog vi bort de återstående kullagren någorlunda kontrollerat.
Nå. Alla de hela ritstiften togs loss för senare rengöring.

När vi sedan inspekterade de två våningarna av "under-tallrikar" visade det sig att den undre våningen också har ett kullager, i sin ytterkant. Dessa tallrikar verkar inte lätta att ta loss, så till att börja med ska vi inte försöka. (Rengöras behöver de: fulla av vaxklumpar och sågspån och diverse gammal gegga.)


Slutligen tog vi bort alla lager för glastallrikarnas upp/ned-rörelseoch körde dem i Tores maskin-tvätt en stund
Medan allt detta pågick hade Leif monterat ännu en belysning, denna riktad från dörrsidan mot Stockolmspanoramat (det som hänger över pantografen). (Givetvis fick den LED-lampor, den också)Och jodå, vi hann med en kafferast också, ute i solden där Zätas hemliga reklamgrej från Ringhals visade 32 grader (i solen, alltså), men inte visade nå'n UV-strålning att tala om. Eftersom detta var osannolikt bedömde Zäta att grejen spelat ut sin roll, och kastade den. (Men jag tror på termometern iaf, det var verkligen varmt!)


Inga kommentarer: