2018-09-30

Några glastillskott


Efter en oplanerad utflykt häromdagen kom vi hem med några oplanerade glas.

Två Kerstin och en extra champagneskål:
Notera det runda benet på Kerstin-skålen – normalt är benet slipat. Den vänstra skålen vet vi inget om, men vi har ett seltersglas med samma mönster.

En minimal slarvig punschmugg med Rosen och Svalan (det större glaset har vi haft ett tag)
”Slarvig” betyder i detta fall att stora delar av mönstret saknas, samt att det finns ett fingeravtryck i en av de etsade ytorna.

Är det nå’n som vet nå’t om Rosen och Svalan? (eller heter det Svalan och Rosen?) På många ställen (på nätet) påstås att ”alla” bruk gjorde detta mönster… fast, i likhet med så många andra mönster, jag har ju inte sett det i nå’n katalog, alls.


Ännu en variant av stjärnmönstret från pansarplåten från Åfors, nu på svart fot:
Av en händelse fann jag några sådana glas på Tradera – säljaren påstod att servisen heter Sekel, ritats av Fritz Kallenberg och tillverkats av KostaBoda under 1920-30-talet. (Å andra sidan påstår samma säljare att Ingeborg Lundin formgav för KostaBoda, så hen kanske inte är nå’n att sätta så mycket tro till – själv är jag ganska övertygad om att KostaBoda inte existerade förrän långt senare…)

Och så hittade vi en Calmare Nyckel!
Det är ju helt klart stämpeletsat, men inte från vår plåt: det finns flera detaljer som skiljer – vågorna, själva texten.. ja, och så är det inte heller djupetsat, som det står på katalogbladet att det ska vara.

Och idag fick vi en present, pantograferad från Elme (etikettmärkt):
Tack, Lasse! Nu hoppas vi bara att nå’n känner igen det, mönstret, alltså.

Inga kommentarer: