2017-08-17

Vertikalpantograftillbehör?


Vi har ju en del märkliga plåtvinklar som vi inte vet vad de ska vara till.

(det finns en omgång till, spegelvänd)

Vi vet ju att de hör till panton, eftersom det finns en etikett:


Häromdagen kom jag på att det finns en del obegripliga bultar härochdär på vertikalpanton, så jag började jämföra – det finns ställen grejorna skulle kunna passa på!
(Frågan är förståss varför...)

Såhär skulle de F-formade grejorna kunna passa:


Den stora saken skulle kunna monteras såhär:


Det finns tre ställen där de två raka bitarna kan monteras – alla utan samband med de två nyss-monterade grejorna - .
I vissa hål finns medskickade bultar, alla likadana, ser ut som nå’n variant på vagnsbultar?


Ovanstående hände igår.

Idag diskuterade jag med Lasse – efter ett antal ”men-kanske-såhär-då” kläckte han idén: en inbyggd trappa! Vi funderade lite mer, men just idag är vi alla sålda på den iden: det blir två trappsteg med bekväm steghöjd, och från det översta når tillochmed jag utan problem att placera/ta ner glas från översta våningen!
Dessutom hittade vi trampspakslåsningsgrejen (som kan låsa nålarna i infällt läge, så att en inte behöver hålla ned trampan med ben-och-fotkraft).
Detta firade vi med kanelbullar till kaffet.

Museet har också fått (skaffat) ett tillskott: 6 nya stämpeletsningsplåtar.


De upphittades på en loppis i närheten av Flygsfors, innehåller många "små" specialare ("Lilly – Nils 19 7/7 46" och "(monogram) 1902 17/1 1952"), diverse "humoristiska" pluntor (typ "älg-jagar-jägare"), några texter i spegelskrift (sattes sådana på insidan av glasen, eller vad?) samt en hel del "anteckningar" och signaturer. En ganska vanlig signatur är H Heintze...
Eftersom vi har några panto-plåtar signerade (krumelur) Heintze (se här ) ... kanske krumeluren kan läsas som "H"? (Jag har tidigare spekulerat i J, A, F – "F" speciellt som Klas Hjalmar gärna berättar om en Fred Heintze som var syrare - )

Dessutom har vi idag passerat 2800 besökare!
Det firar vi med en bild på intresserade barn som beundrar g-modellen:

(den har väl inte varit den pengamässiga succé vi hoppats på, eftersom de riktiga g-maskinerna finns att veva på - men alla som faktiskt offrar en femma på modellen blir förtjusta)

Kom ihåg att på söndag är det sista dagen för varje-dags-öppethållandet! Åtminstone september månad ska vi försöka hålla öppet på lördag-söndag - sedan får vädret avgöra.

Inga kommentarer: