Delades ut i hyttan vid Bergdala Glasbruk idag, fredag den 15 september, klockan 12:30. Det var en stolt Gunnel Holmér som fick motta prischeck, diplom och specialdesignad glasblomma från stiftelsens ordförande Björn Zethraeus.
I år har stiftelsen valt att premiera arbetet med att belysa glasindustrins kulturella inflytande i Småland. Speciell tonvikt har lagts vid hur industrins internationella karaktär har påverkat landskapet. Gunnels insatser belyses väl av hennes doktorsavhandling "Flaskor på löpande band" om rekryteringen till Surte glasbruk 1943-1978 men kanske främst i licentiatavhandlingen "Kosta - En etnisk smältdegel?" från 2009.
Priset får hon för att hon på ett berömvärt sätt har visat och dokumenterat hur glasarbetarnas internationella rörlighet bidragit till att skapa mångkulturella miljöer och samhällen till gagn för både individer, företag, orter och hela bygder i glasriket.
Numera pensionerad från sin tjänst som glasantikvarie vid Smålands Museum fortsätter Gunnel sitt arbete. Hon är just hemkommen från en forskningsresa till England, till Dartington Crystal, etablerat 1967. Utan en skicklig företagsledare och 20 glasblåsare från Småland hade den verksamheten aldrig kommit igång.
Några ord om den specialdesignade mångfaldsblomman: Beställningen gällde en blomstängel med många tydligt olika blommor på. Mångfald var ordet. Tyvärr, när vi skulle ta ett bra foto på denna skapelse utförd av glaskonstnären MickeJohan i Örsjö, inträffade en olycka. Mångfalden på gemensam stängel blev istället även en fysisk mångfald. Så Gunnel har fått en preliminär mångfaldsblomma bestående av flera delar arrangerade i en bädd av glaspellets i en skål av Kjell Engman. Men hon har också fått ett löfte om en ny, mera sammanhållen mångfaldsblomma vid ett senare tillfälle... Shit happens!!
Håll till godo med detta blomsterarrangemang så länge, Gunnel, och stora gratulationer från Museistiftelsen! Nu äter vi lunch!!
1 kommentar:
Om detta hänt 1970-84 hade det blivit "en ny sort". Det blev alla
tabbar. Vill ni göra något utöver det vanliga, låt blommorna flyta i
en skvätt vatten utan skaft. Det fanns både skålar till näckrosljus
och rosengömmor med lock på dåtiden. Tänk positivt!
Skicka en kommentar