2019-06-11

Nya artefakter till museet!

Minnesgoda glas- och miljötekniskt intresserade filurer minns att dåvarande Glafo, glasforskningsinstitutet, har hållit igång ett projekt som hette "Från usch till resurs". Det pågick hela 2015 till och med halva 2018. Vad det handlade om var att rena glaskrosset från deponier så att man av gammalt, blyinnehållande glas som läcker bly till grundvattnet skall kunna göra dels glas och dels bly som båda går att återanvända.

Bilden här ovanför visar en bit glas bestående av cirka 50/50 klarglas från pellets och sådant återvunnet glas med mindre än 0.1 % bly. Det ni! Snyggt - eller hur?

Bilden nedanför visar en itusågad experimentdegel där man ser glaset i den övre delen och sedan ser blyet som en metallisk klump i botten (ja-ja, till höger i bilden då!).
Visst är det häftigt?
Nu går man vidare i ett nytt projekt för att visa att det går att skala upp den här processen till industriell skala. Äntligen kan vi kanske överge tekniken att gräva upp den förorenade markenn med glas och hela middetjossan bara för att sedan gräva ner alltihopa igen - fast på ett nytt ställe...
Vill ni se det vänstra så skall ni komma till oss. Vi kommer snart att ställa ut föremålen som vi just idag har fått från Christina Stålhandske på RISE (fd glafo). Vill ni se hur det ser ut när man har planterat växter på förorenad mark så kan ni dra åt Orrefors! Utanför hyttan i Orrefors park finns en demonstration av hur det går till. Det är också en bra idé att se utställningen Efterklang på Smålands museum.

Alldeles snart (om inte just idag så inom de närmaste dagarna) kommer det en beskrivning av teknikerna på glastekniska museets hemsida och vi håller just på att räkna ut hur vi skall bygga displayen för artefakterna på bästa sätt. Välkomna till museet!

Inga kommentarer: