Den 26 januari hade vi ett vanligt möte på H-torp FH.
Vi pratade förstås om massvis med saker, men vad gäller glas handlade det mest om centrifugering.
En populär och vida spridd myt säger att det var Sven Palmqvist som "uppfann" centrifugeringen efter att ha sett någon antingen separera mjölk/grädde eller kärna smör, en gång då han var i Tjeckoslovakien.
1951 fick han amerikanskt patent på en glas-centrifug.
Denhär gången fick vi höra en annan myt, nämligen att det var den legendariske Magni Magnusson i Skruf som hade sett nå’n kärna smör, och sedan konstruerat en glas-centrifug.
Hur det än var med tillkomsten – se’n nå’n gång på 1950-talet har det använts centrifuger för att göra "skål-formade" glasföremål i Sverige. (I det amerikanska patentet står det just så: METHOD FOR PRODUCING DECORATIVE BOWL-SHAPED ARTICLES OF GLASS BY CENTRIFUGAL ACTION.)
Det första succé-exemplet får väl sägas vara Fuga från Orrefors.
Vare hur som helst med "uppfinnaren" – centrifugering har länge varit en vanlig metod för tillverkning av skålformade glasföremål. Bland dagens försäljningssuccéer kan nämnas både sådana saker som Corona-serien från Orrefors och Mine-serien från Kosta.
På Skruf, fick vi veta, började man centrifugera i större skala medio ’60-tal – om jag förstod rätt var Lars Hellsten med på Skruf, han som senare designade bl.a. Corona för Orrefors.
Ett par dagar senare började vi (K & Z) att kånka plåtar till bibblan i Lessebo. Några bilder från måndagen blir det inte just nu, för blogger har bestämt sig för att inte tillåta dem... (Får väl försöka senare)
Kamrater: kom ihåg att våra torsdagsmöten under februari kommer att hållas på biblioteket i Lessebo!
Kamrater: kom ihåg att uppmana alla ni känner att komma dit också, gärna medförande etsade glas varsomhelst ifrån! (BZ kommer att vara där med en liten fotostudio)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar