2020-02-04

Detdär med pressning

Det låter ju enkelt: skaffa en form med under- och överdel – häll i lagom mycket varmt glas – kläm ner överdelen (mallen) i underdelen – klart.

I museet har vi haft två formar för skålar, de är precis så enkla.

Nu har vi ju fått en lite mer komplicerad form – en öppningsbar i tre delar för gräddkanna Hjärta

Men vi har ju ett antal pressade föremål med betydligt mer konstiga former.
Till dessa saltkar har vi i alla fall en bild på en form:

Nu fick vi för oss att försöka förstå hur formen till detta (som jag tidigare kallat vårt fulaste pressglasexempel) kunde ha sett ut.
(denna gräsliga modell finns fö på bild i en priskurant från Reijmyre med årtal 1899)

Vred och vände på karet: uppenbart en tvådelad form, med en ”konstig” botten, verkar det som.
Så jag försökte göra en form i trolldeg (billigaste sortens ”lera” jag stött på: vetemjöl, salt och vatten) – såhär blev den:


Alltså: en bottenplatta som formar undersidan, ”bryggan” med sina löv och en bit av skålarna, plus två halvor som formar utsidan av skålarna, utsidan av löven samt hänkeln.
Den skulle väl inte tåla nå’t varmt glas, precis, och den är väl inte perfekt i sin passform, precis, men den ger en föreställning av hur insidan på formen kan ha sett ut.

Och den finns på utställningen på bibblan under hela februari!

Inga kommentarer: